Дізнатися вартість

Почнемо з класичної історії. Для телеведучого є два шляхи: голодний і лухарі. Останній – це відомий жарт про диван. Ви всі його знаєте. Там обов’язково має бути якийсь продюсер, якісь вигідні знайомства, трохи шарму, трохи сміливості й нахабності і так далі за текстом. Ти можеш спробувати цей шлях. Однак, через які двері зайшов, так і вийдеш. Продюсери змінюються, дивани виходять із моди. Ну ти зрозумів, зрештою, не зовсім надійна історія для розвитку кар’єри.

Другий – це шлях “плавленого сирку”. Як жартує одна моя подруга, ти маєш вести напівголодний спосіб життя, написати тисячу і один текст і при цьому все ще любити свою професію, і хотіти розвиватися в ній, і таки стати телеведучим. Звідки тут плавлений сирок? Справа в тому, що заробітку вистачить спочатку хіба що на нього. Однак так триватиме не довго.

Все це, звісно, жарти (хоча деякі і претендують на правдиві історії). Твій шлях до професії телеведучого може бути зовсім іншим. І часом достатньо опинитися в тому самому місці в той самий час, щоб життя в кадрі закрутилося, як слід.

Ми дамо тобі кілька орієнтирів, щоб ти не загубився. Ці орієнтири як геолокаційна мапа. Працюють навіть тоді, коли немає інтернету. Словом, вважай ці поради універсальними. Поїхали! До речі, це слово часто використовують телеведучі перед “розгоном” шапки (Професійний сленг. Мається на увазі: перед запуском заставки програми).


“Я тєлєк не дивлюся, я там працюю”


Це ще один телевізійний жарт, однак, з часткою правди. Всі телевізійники, до речі, великі циніки і жартівники. Звикайте до цього і не дивуйтеся. Адже в мій перший день роботи на тєліку оператор, з яким я працювала в парі, прикинувся не моїм оператором. І грав роль приблизно хвилин 10, поки не зрозумів, що його “жарт” не зайшов.

Що ж. Ви дійсно перестанете дивитися телевізор, як типовий глядач, щойно ступите бодай на краєчок цього світу. Тексти, сценарії, гості, суфлери, звук, підслушка, синхрони – телевізор буде для вас тим, що за екраном, а не в ньому. Телевізор/ютуб (телевізор мігрував в ютуб, і цей процес поглибиться) стане для вас другим домом. І ти, як телеведучий неодмінно будеш фасадом, тобто обличчям, цього дому. Це твоє перше правило: тримай обличчя. Це означає, що в кадрі немає місця розгубленості, зайвим емоціям і непрофесіоналізму. За твоєю спиною стоїть ціла команда, яка прагне, щоб її робота була визнана, і ти показуєш глядачу результат роботи колективу. Ти – фінальна ланка телевиробництва. Тобто від твоєї роботи в кадрі залежить, як глядач сприйме те, що роблять десятки людей з твоєї команди.

Тримати обличчя означає володіти знаннями та контролювати емоції. Як цього досягти – все по порядку.


Лупай цю скалу


Ще на початку своєї кар’єри на теліку запитала у досвідченого ведучого: як стати крутою? Як все знати і вміло оперувати фактами? На що він відповів: читай і вивчай тему. Ти маєш чітко володіти темою, з якою ти працюєш. Якщо це новини – ти маєш орієнтуватися в політиці та міжнародці. Якщо реаліті шоу – знати героїв, як самих себе, розбиратись в психології. Якщо тревел шоу – знати як розказати і показати круті місця. Ти не зможеш опанувати це за день/місяць або або півроку. Ці навички ти збираєш роками, нанизуєш як перлини в намисто, щоб в потрібний момент дістати його з кишені. Читай новини по темі, статті, спілкуйся з цікавими людьми. Скануй все, що може принести користь в твоїй професії. Наберись терпіння. Послідовно й сумлінно вивчай предмет/тему, довкола якого зосереджена твоя робота. І одного дня ти прокинешся відомим.

Це означає, що необов’язково мітити одразу в кадр. Ти можеш працювати журналістом або редактором певний час, поки не потрапиш на свій перший кастинг. Влаштуйся на телеканал або ютуб проект. Тобі головне, як то кажуть, потрапити бодай ніжкою у цей світ. Далі – все закрутиться.

Не забувай про ерудицію. Ти людина, яку люблять мільйони. За харизму, манери і знання. Відкривай для себе світ і видкривайся світові. Це те, на що неодмінно клюне твій глядач – твоя обізнаність або життєва мудрість. Ти –приклад і кумір для твоїх глядачів.


Що по освіті?


Багато хто питає: чи потрібна профільна освіта? Ні. І ще раз ні. Опанувати основи журналістики або іншої професії з телесфери можна на курсах. Твої основні знання ти отримаєш з практики. Тоді, коли тисячу разів зробиш помилки і стільки ж разів виправиш їх. Головне – пам’ятати про правила.

Головні правила для телеведучого – це:

  • - об’єктивність (кілька точок зору)
  • - неупередженість (незалежність, ти надаєш глядачу варіанти, рішення він приймає сам)
  • - давати слово всім (якщо йдеться про гостей)
  • - оперативність (ти першим надаєш унікальну інформацію)
  • - правдивість (ти перевірив те, що говориш. І це факти)

Пам’ятай, професійний телеведучий не нав’язує свою думку. Він надає глядачу вибір. Це твоє головне правило якого ти маєш дотримуватись. Ти можеш жартувати, розповідати про свої емоції, однак, лишай для свого глядача вибір – простір для прийняття власного рішення.


Як я виглядаю в кадрі?


Звісно, що бути освідченим і просто розумною людиною часом буває недостатньо. Телеведучий це самозакоханий гад в кращому розумінні цього слова. Тобто ти точно знаєш, як захопити увагу свого глядача.

Будь собою і говори красиво. Це голові правила для того, щоб тебе полюбила аудиторія. Ти маєш полюбити камеру. Це чорне око, за яким ховаються мільйони глядачів. Головне правило – говорити на камеру як розмовляти з другом. Сприймай камеру саме так. Вона не ворог, а друг. Розкажи камері все так, як би ти розказав батькам або друзям, будь максимально природнім.

Працюй над своєю подачею і дикцією. Дикція має бути дуже і дуже хороша. Адже твоє мовлення – твій інструмент. Подача (Те, як ти поводиш себе в кадрі) має відповідати формату програми, де ти працюєш. Якщо це новини – це сухість і серйозність, якщо тревел – максмимум відчуттів та емоцій.

Головне правило роботи в кадрі – це природність. Ти маєш бути собою. Коли ти розумієш, що не відчуваєш дискомфорту – ти став професійним телеведучим. Напростіший спосіб звикнути до камери – постійно працювати з нею. Записуй більше відео, звикай до цього амплуа.

При цьому не має значення, яка в тебе зовнішність, зріст чи вага. Я знаю історію, коли продюсер запросив ведучого, почувши його крутий голос по радіо. І стилісти потім змінили зовнішність цього хлопця до невпізнаваності. Це магія, яку вміють робити гримери. Однак, дедалі більше зрозуміло, що красива картинка – це важлива, та не головна. Оскільки головний – сенс твоїх слів.


Починай з початку


Для того, щоб стати телеведучим, шукай кастинги та шляхи до редакцій в тих сферах, які тобі цікаві. Напрошуйся на стажування або в помічники. Можливо, тобі доведеться чимало працювати. Однак, телевізор виснажує. Настане день, коли саме тебе попросять когось замінити. Так і почнеться твій персональний шлях. Працюй сумлінно, самовдосконалюйся та вір у свою професію! Тоді неодмінно досягнеш висот!

Курси телеведучих

Не пропусти

ДОПИСИ