Дізнатися вартість

Є люди, які ніби обіймають голосом. Ви втрачаєте суть самих слів, коли чуєте саме ці ноти, не гучні й не тихі, не високі й не низькі, не різкі, а якісь особливі. І ви ладні слухати, і слухати, і слухати… Хочете собі такий голос?

Голос людини дуже сильно впливає на слухача. Людей з приємним голосом сприймають як більш успішних та привабливих. Однак, таке звучання від природи мають тільки 5% людей. Якщо ти серед них - ти вже знаєш, як це працює. Якщо ні - то пірнай в наш матеріал, щоб мати голос на мільйон!

Дихай

Твій голос може бути не твоїм. Звучить дивно, але причина - в фізіології. Голос можна порівняти з тілом. Як поводить себе твоє тіло, коли ти спокійний і розкутий? Воно вільне, легке, рукам завжди є місце, ноги слухняно виконують команди мозку. А що відбувається, коли тебе скувало страхом або стресом? Руки заважають, ноги не йдуть або йдуть не туди, трясуться колінки, тіло ніби не твоє, і все бісить до чортиків.

Приблизно те ж саме відбувається з твоїм голосом. Щоб красиво звучати, треба навчитись дихати - або розкути свій голос. Навчи себе вдихати й видихати животом - тобто повноцінно. Поклади руку на живіт. Вдих - живіт надувається максимально. Видих - живіт спускається. І так декілька разів. Повторюй ці вправи щоразу, як тільки-но згадаєш про них. Зазвичай через поспіх ми забуваємо повноцінно дихати. А це затискає все тіло, в тому числі і гортанні м’язи. Привчи себе вільно дихати завжди, і твій голос звучатиме впевненіше та глибше.

Вправи для голосу

Нижче ми підготували для тебе кілька вправ, завдяки яким ти влаштуєш своєму голосу справджній спортзал. Якщо ти ходив коли-небудь у на тренажери (сумлінно ходив: це важливо), то ти точно бачив результат у дзеркалі. З голосом - та ж історія. Виконуй вправи для голосу систематично, тоді результат не забариться.

Дихальні вправи:

  • Свічка. Запали свічку та постав її в найбезпечніше місце. Вдихни животом. На видиху намагайся загасити світчку. Вийшло? Супер! Відсунь свічку далі. Повтори. Повторюй цю вправу до того моменту, поки вона не погасне. Це твоя відстань, з якої починаються тренування. Продовжуй спроби загасити свічку на довгій відстані. Не вийшло - повтори наступного дня. І так до тих пір, поки не впораєшся з завданням. Потім знову відсунь свічку подалі. Гра починається спочатку.
    Ця вправа допоможе тобі досягти рівного звучання і глибини. Адже зрештою на видиху ти зможеш сказати більше фраз, які звучатимуть плавно та гармонійно.

  • Квітка. Уяви, що перед тобою - ароматна квітка. “Понюхай” її, як в дитинстві. Роби 3 коротких вдихи - видихай. Далі - 3 довгих вдихи - видихай. Повтори кілька разів.

  • Сходинки. Уяви, що ти йдеш по східцях і називаєш номери поверху. Чим далі ти йдеш - тим вище стає твій голос. Потім - навпаки - спускайся вниз. Чим нижче ти спускаєшся - тим нижчим стає твій голос.

Вправи для артикуляції:

  • Уяви, що твій язик - віник, який підмітає жорстке небо. Підніми його догори та швидко перебери по верхньому небові.
  • Видавай звуки “фррр” і “пшшш”.
  • Склади губи трубочкою і різко переведи в посмішку. Повтори декілька разів.

Вправи для звучання:

  • Стань перед дзеркалом і почни вимовляти голосні звуки в послідовності «і-е-а-о-у». Тягни кожен з них до того моменту, поки вистачає дихання. Звук «і» має найвищу частотність. Частота інших звуків зменшується в запропонованій послідовності. Кожен звук володіє унікальною особливістю. Наприклад, «і» при протягуванні буде сприяти тому, що поклавши руки на голову, ти будеш відчувати легку вібрацію шкіри.

  • Тепер активуй діафрагму. Вимовляй звук «м» із закритим ротом по три рази в день. При цьому його треба тягнути («м-м-м-м»). Вперше вимовляй звук тихо, далі трохи голосніше, а потім зовсім голосно, щоб при цьому голосові зв’язки напружилися. Якщо після вправ на наступний день вони болять, то необхідно наступного разу не так голосно вимовляти звуки, зменшуючи діапазон звучання.

  • Звук «р» надає голосу напористість звучання, енергію і силу. Підготуйся до вправи, піднявши краєчок язика до неба і вимовляй звук «р». Після цього виразно і з різною інтонацією вимовм цей звук у словах «роль», «кермо», «рубль», «ринг», «рило», «ризик», «рись», «ритм», «товар», «сир», «кухар», «мороз».

  • Вправа «Тарзан». Тобі потрібно виконати вправу під номером 1, простягаючи звуки в такій же послідовності, але при цьому потрібно стукати себе в груди кулаками (тільки не дуже сильно, щоб не нашкодити собі).

Як зробити голос м’якше

Якщо ти помічаєш, що твій голос бринчить і бере високі ноти, потеренуй його вправою “шабля-шашка”.

Стань рівно, ноги — на ширині плечей. Уяви, що ти тримаєш шаблю в руці. По черзі змінюй звуки: підіймай її над головою зі звуком “ш”, опускай донизу - з чітким “з”. Поступово збільшуй темп. Слідкуй, щоб звуки не змішувались.

Щоб голос не втомлювався

Перед виступом або серйозною розмовою зроби невеличку зарядку. Кілька звичайних фізичних вправ, щоб розігрітися та розігнати кров. Цим ти знімеш частину зажимів з усього тіла, в тому числі і з гортанних м’язів.

Щоб зробити голос приємнішим

Почни читати вголос. Виразно, з інтонацією. Запиши себе - і послухай. Що тобі хочеться змінити. Темп, опустити голос/підняти голос, подачу? Крок за кроком записуй себе, змінюючи своє читання. Повторюй до того моменту, поки не зафіксуєш найбільш приємний для вух голос. Запам’тай його. Далі намагайся говорити саме в такому діапазоні.

Скоромовки

  • Повторюй скоромовки спочатку повільно і чітко. Потім прискорюйся, зберігаючи чіткість.
  • Бабин біб розцвів у дощ —
    Буде бабі біб у борщ.
  • Ковпак на ковпаку, під ковпаком - ковпак.
  • Летіла лелека, заклекотіла до лелеченят.
  • Наша верба найкорчукуватіша.
  • Ти, малий, скажи малому
    Хай малий малому скаже,
    Хай малий теля прив'яже.
  • Шишки на сосні, шашки на столі.
  • Я принесу рядно, а ти занеси рядно.

Пам’ятаєш, ми порівнювали тренування голосу з тренуваннями в спортзалі? Ти бачиш ті самі кубики пресу тільки після системнизх тренувань. Так само і голос. Красивий голос любить дисципліну. Починай уже зараз!

Не пропусти

ДОПИСИ