Дізнатися вартість
5 порад, які допоможуть позбутись страху камери

Театр починається з вішака, а влоги та відеоподкасти з першого дубля на камеру, який ти в 98,9% розкритикуєш. Не поспішай впадати у відчай, адже реакція на перший уривок відео “який жах!” — абсолютно природня.

Ведучий проходить декілька стадій росту в своїй роботі з відеокамерою. Робота на камеру - це такий самий процес, як робота над собою, як процес вивчення іноземної мови або робота в спортзалі.

Професія ведучого вимагатиме від тебе вдвічі більше витривалості, наполегливості й терпіння, ніж будь-яка інша робота, адже йдеться про вміння подолати страх, подружитись із самооцінкою та опанувати навичку чітко й легко подавати інформацію. Тож, пристебни паски, увімкни улюблену музику на фоні, ми починаємо подорож у світ, де працювати на камеру не страшно.

Порада #1: Слухай, що говорить твоє тіло.

Свої відносини з відеокамерою я починала на телебаченні. Тоді я включалась із Центральної Виборчої Комісії в ефір одного зі столичних телеканалів. Передати ці відчуття без жартів неможливо. Все відбувається наче уві сні, де твоя голова не памʼятає текст, а тіло живе життям двох сторонніх людей. Верхня частина тримає ефірний удар перед чорним вічком відеокамери, а колінки випускають пар — трясуться наче готуються видати партію з тектоніку. Якщо ви відчуваєте те ж саме, тепер ви знаєте, що ви не одні.

Подолати цей body двіж допоможе спорт або спортивні вправи. Згадай свій стан після спортзалу або улюбленого тренування. Коли тіло втомлене та розслаблене, та ти наче пливеш в просторі. Звісно, зробити крос довкола відеокамери у тебе навряд чи вийде. Проте кілька фізичних вправ з ранкової зарядки допоможуть видихнути. Ти ще сумніваєшся? Постій в планці більше хвилини та спробуй записати себе на камеру.

Порада #2: Що з моїми руками?

Тобі здається, що руки живуть окреме життя, коли ти працюєш на камеру? Тобі не здається. Руки допомагають людині висловлювати свою думку. Замість “бувай” або “привіт” ти можеш помахати, і все стане зрозумілим, правда ж? Для декого мова жестів — єдина мова, якою людина може висловити свої думки.

Для ведучого руки — це окремий інструмент спілкування з аудиторією. Вони можуть бути як ворогом, так і помічником. Для того, щоб твої руки органічно виглядали у кадрі, подумай, які рухи тобі вдаються легко. Для цього подивись, як поводять себе колеги по цеху, спробуй повторити та розказати собі історію перед дзеркалом або прийди на курси акторської майстерності в ShowMax. Ми допомагаємо студентам опанувати своє тіло. При цьому можемо гарантувати: під час навчань жодні руки не постраждають.

Порада #3: Використовувати шпаргалки можна!

Фраза, яку ніколи й нізащо не скажуть шкільні вчителі, а я скажу: шпаргалкам — зелене світло! Заздалегідь написаний та вивчений текст стане помічником в протистоянні з камерою. Якщо ти знаєш свій текст, або хоча б знаєш, куди підглянути, ти на 50% готовий! Це додасть почуття впевненості та трохи зменшить тремор в процесі роботи.

Звісно, ти можеш забути якесь речення під час запису. Однак, у тебе є шпаргалка, правда? Напиши її в замітках у телефоні, тоді в кадрі ти виглядатимеш цілком солідно. Лайфхак: на задню кришку телефону можна приклеїти наліпку з рекламою твого бренду — і ти отримаєш шпаргалку-рекламу.

Якщо ти думаєш, що писанина це нудно, я не стану сперечатись. Так, це найнудніше заняття відеоблогера або ведучого, яке допомагає структурувати думки та правильно будувати речення. А якщо ти навчишся писати стисло, тебе цінуватимуть всі твої глядачі за чистоту думки та легку подачу інформації.

Порада #4: Не повторив - забув.

Колись у мене був юний колега Іван (ім’я я змінила з етичних міркувань), який відчайдушно намагався записати 20-секундний стенд-ап в новини. Він постійно збивався, забував текст, нервував та загалом, ймовірно, відчував те ж саме, що й ти в свій перший спіч на камеру. Він записав вдалий дубль тільки з 52-го разу, ставши після цього героєм мемів операторів. Шансів на іншу роль в нього не лишалось.

Моя порада така: запиши 52 дублі! Проте запиши їх вдома, поки ніхто не бачить. Прокидайся зранку та розповідай собі свій спіч, перед дзеркалом, на кухні, перед камерою. Повторюй до того моменту, поки ти не захочеш похвалити себе за круту роботу. До речі, шпаргалка стане тут в нагоді.

Порада #5: Жувати олівці чи корки від вина?

Ти спитаєш: що за знущання? А от і ні. Є безліч методів роботи з дикцією. Цей вважається одним з найвідоміших і найпростіших. Візьми олівець та затисни його зубами, щоб твій язик при розмові упирався в нього кінчиком. А тепер відкрий будь який текст та почитай його. Має бути смішно, але зрештою ефективно. Після регулярних вправ, твоя дикція стане виразнішою, а складні слова читатимуться легко й швидко.

Схожий трюк можна спробувати з корками від вина, взявши кілька з них до рота. Чітка дикція додасть тобі впевненості під час запису.

Це основні поради, які допоможуть початківцю виграти протистояння з камерою. Вони стануть в нагоді не тільки ведучим, а навіть представникам окремих професій, юристам, фінансистам, психологам та фітнес тренерам, — всім, хто замислився створити свій блог та хоче ефектно й виразно виглядати в кадрі.

Наостанок, ти ймовірно, захочеш спитати: чи працюють славнозвісні 20 грамів? Так, працюють. Проте набагато приємніше насолодитися келихом в колі друзів, а не під час робочого процесу, еге ж? Терпіння та практика зроблять свою роботу краще. Ця гіпотеза перевірена досвідом та практикою.

Легких тобі стенд-апів! Полетіли!

Не пропусти

ДОПИСИ