Дізнатися вартість

Театр починається з вішака, а український голівуд - з озвучки й дубляжу. У що фільм вдягнеш, так його і подивляться. Тобто від якості дубляжу залежать рейтинги стрічки.

Серед твоїх знайомих, можливо, знайдеться чимало скептиків, які говоритимуть, що не бачили фільмів у крутому українському дубляжі. А ти їм на це постав фільм “Альф”. Так-так: це та стара стрічка з махровим чудернацьким звіром, що всім махав лапою. В 1996 році український переклад картини визнали найкращим з-поміж усіх інших.

Не зайшов “Альф”? Тоді дістань з рукава “Тачки”. Український дубляж цієї стрічки - також топовий. Це доводить статистика. “Тачки” - один із перших фільмів, який потрапив під постанову уряду про обов’язкове дублювання та субтитрування фильмів. Тоді у глядачів був вибір: сеанс російською чи українською. Перемогла солов’їна - не тільки за гумором, а й фінансами. За словами гендиректора фірми, що здійснювала озвучування, “B&H; Film Distribution” Богдана Батруха, прокат української версії "Тачок" був на 30% успішнішим за прокат версії російською. Це принесло компанії додатково близько $150 000.

Якщо ти хочеш стати часткою крутих українських проєктів та знайти себе у дубляжі, нижче хапай кілька простих правил, які підставлять тобі плече на цьому шляху.

ЧИТАЙ ХУДОЖКУ ВГОЛОС

Художня література - це чудовий спосіб відчути героїв. В таких творах ти знайдеш емоції, уявиш та попрактикуєш інтонації та свої персональні ролі. Читай художку вголос, яскраво, емоційно. Інакше кого турбуватме бурчання під ніс? Якщо з прозою складно, почни з віршів. Емоцію у риммах складно загубити, тож так підготуєшся до серйозніших текстів.

ЗАПИШИ СЕБЕ

Увімкни звичайний диктофон на своєму телефоні та не сахайся потім свого голосу. Так, тобі знадобиться час, щоб звикнути та прийняти своє звучання. Так тебе чує світ.

Обери монолог в художньому творі або скопіюй уривок із улюбленого фільму. Прослухай, зроби нотатки. Подумай, чи віриш ти своєму голосу? Чи, можливо, слід пропрацювати інтонації?

ГІМНАСТИКА ДЛЯ ГОЛОСУ

Знайди низку вправ з тренування артикуляції, дихання та дикції, а також тембру. Обери для себе ту висоту голосу, яка подобається тобі більше за інші. І тренуй, дотримуючись обраного курсу. Повторюй ці вправи бодай через день.

ЗАСПІВАЙ

Якщо ти завжди відмовлявся з друзями йти в караоке-бари, настав твій зірковий час. Це жарт. Насправді, постався до завдання співів всерйоз. Починай розвивати свої вокальні здібності. Вміння співати значно збільшує шанси актора дубляжу при пошуку роботи.

СТАНЬ АКТОРОМ

Тебе не видно в кадрі, це правда. Однак, тебе чутно. І дуже добре. Уяви, якщо серйозний і брутальний герой Шварцнегера говоритиме кволо? Та ніхто ніколи не повірить, що це справжній Арнольд. Твоя мета - злитися з ним в єдине ціле, навіть якщо ти не маєш таких м’язів та засмаги. Дубляж має точно копіювати не тільки репліки, а й емоції героя. І тут тобі допоможе акторство, нехай і перед мікрофоном.

Уяви себе в ролі героя фільму, проживи його життя та почни копіювати його емоції. Плач, смійся, засмучуйся, відчувай страх. Це ти б’єш банду нахабних сволоцюг. Це тобі потрібно врятувати світ від армії клонованих зомбі й терористів. Спробуй для початку імітувати голоси героїв їх гучністю, тональністю, висотою голосу. Починай уже зараз на прикладі

Арнольда Шварцнегера
Анжеліни Джолі
Крістофера Уокена

Або обери героя на свій смак.

СТВОРИ СВОЮ ПЕРШУ “ДЕМКУ”

Всі старання підуть коту під хвіст, якщо ти не запишеш собі бодай одну версію твого особистого дубляжу. Демо-запис - це те, з чого починається пошук роботи. Це 30-секундний або хвилинний ролик, де твій голос звучить максимально вигідно. Він може складатися з оригінального твору або імітації персонажів / сценаріїв, які вже існують. Пам’ятай, ти маєш усього півхвилини, щоб зачарувати потенційного роботодавця своєю подачею.

ПРИВІТ, СТУДІЯ!

Зроби підірку студій, які винаймають акторів дубляжу. Це можуть бути телефони або база електронних адрес. Відправляй свій запис вручну на кожну нову адресу. Так, ймовірно, лист не потрапить у спам. Прикріпи до листа своє резюме.

Грати емоції не завжди легко, бо іноді ти приходиш у студію в поганому настрої, а тобі доводиться сміятися із дубля в дубль. Але якщо тобі вдається переграти себе, ти на крок ближче до кар’єри актора голосу.

Не зволікай! Створюй свою першу демо-версію актора дубляжу!

Курси дубляжу

Не пропусти

ДОПИСИ