Дізнатися вартість

Ми розмовляємо щодня. Так, буває навіть кілька сотень разів. Це гігантська складова нашого життя. Якщо людина мовчить тривалий час, то їй стає неймовірно сумно і, буває, навіть настільки некомфортно, що деякі вдаються до практики «тихо сам із собою я розмовляю». Вдома, на роботі, на навчанні, в кафе, в транспорті - та практично скрізь, ми не пропустимо шанс перекинутися з кимось парочкою слів.

А чи помічав ти, як змінюється твій голос у різних обставинах та з різними людьми? Ніжні котики з мамою, важливі перці з кондуктором у тролейбусі, милі обаяшки в улюбленому кафе з баристою, королі життя з кол-центром доставки піци, сотні різних обставин – сотні різних нас.

Докладніше про голос, його вплив на нас і оточуючих, ми писали в попередній статті. Зараз же, давай глибше копнем у тему голосу, як професійного інструменту для радіоведучих, акторів дубляжу, телеведучих та акторів кіно.

Голос у професії

Ви вже знаєте, що голос – це індикатор нашого стану. За голосом легко визначити, як людина почувається у певних обставинах. У неформальній обстановці ми дуже рідко стежимо за нашим голосом (читай практично ніколи). При розмові з близькими та друзями нам це просто не потрібне. Чого не скажеш про роботу. У цій сфері нам життєво важливо бути професіоналами, щоби нас поважали колеги і ми поважали самих себе. Але професіоналізм не обмежується всеосяжними знаннями. Ти можеш розповідати просто небувалі факти, виверти та хитрощі своєї професії, про що навіть не здогадуються майстри-джедаї твоєї справи, але подумай, як ти про це говориш. Чи говориш ти твердо й упевнено, чи мямлиш як першокласник біля дошки? Звичайно, на одному голосі далеко не поїдеш. Хоча, зачекайте... Ще як поїдеш! Як же ми могли забути про гуру голосу – акторів дубляжу та радіоведучих?

Актори дубляжу та радіоведучі

Що означає голос для цих хлопців, дуже складно висловити. Але ці майстри можуть підібрати слова до чого завгодно! Тому що розмовляють вони 130% свого часу із можливих 100%. Голос – це їхній хліб, пристрасть та велике кохання. Це чи не єдиний інструмент їхньої творчості. Подейкують навіть, що ніхто й ніколи не бачив акторів дубляжу та ведучих радіо на власні очі, крім їхніх батьків у далекому їхньому дитинстві. Вони просто спайдермени та бетмени медіа-індустрії. Працюють чітко, злагоджено не залишають слідів, крім свого голосу. Люди цих професій починають свій день зовсім не з філіжанки ароматної кави, а з дюжини потужних скоромовок. Тому що гарне звучання та дикція – це запорука їхнього успіху.

Радіоведучі – це люди-сонечки, яких дуже приємно слухати у будь-який час доби. Вони мають гарну мову і прекрасну дикцію. У професії радіоведучого важливо прокачувати свій голос, тому що навантаження на голосові зв'язки недитяче. Непідготовленому голосу вкрай важко витримати марафони радіоефірів. Найчастіше ведучі на радіо говорять енергійно, щоб у ранкових ефірах заряджати слухачів кінською дозою позитиву, а не присипляти. Також потрібно вміти розставляти акценти, витримувати паузи та тримати інтригу. Тут варто згадати про харизму, словниковий запас і гумор. Харизматичним хлопцям набагато простіше концентрувати увагу радіослухачів довгий час. На радіо говорити потрібно багато і про різне, так що ведучому добре б мати широкий кругозір, круто імпровізувати, і загладжувати всі курйозні моменти жарти.

У роботі акторів дубляжу є лише два секрети – їхній голос і безбашенність. Ними вони й творять усі дубляжні чудеса. А чудес чимало! Під час дубляжу потрібно не просто знати, а відчувати героя, якого ти озвучуєш. Його психотип, характер, соціальний стан, настрій, звички, уподобання на сніданок, буквально все, щоб твій голос гармонійно звучав із вуст героя на екрані. І все б нічого, але в основному актори дубляжу не бачать ні декорації, ні інших персонажів, ні що відбувається довкола, коротше нічого, крім картинки мовою оригіналу! І ось акторам дубляжу треба вжитися в роль, передати характер та емоції героя у сценах, у яких їх навіть немає по-справжньому. Озвучувати доводиться дуже різних персонажів: і бандитів Дикого Заходу, і маленьких дівчат, і Лару Крофт, і Губку Боба, і Джокера. Неосяжна кількість різних героїв. Що більше персонажів можеш озвучити – то більше в тебе замовлень. Залежить від можливостей актора. Ще однією особливістю дубляжу є ліпсинк (lip-sync). Тобто під час запису реплік потрібно потрапляти зі своїм персонажем «губи до губ». Нудьгувати часу немає! Виїжджають ці хлопці виключно на таланті та багатогранності свого голосу.

Телеведучі

Телеведучим пощастило трохи більше. Грати нікого не потрібно, вживатись у роль теж, крім ролі крутого телеведучого. Їх люблять такими, якими вони є. Але все-таки є ряд вимог. Крім приємної зовнішності, харизми і чарівності, потрібно мати гарну мову, хорошу артикуляцію і дикцію. Ведучому на телебаченні важливо звучати впевнено, швидко та виразно, майже як у армії. Обов'язково володіти культурою та технікою слова, добре розумітися на темі, заданій у шоу. Ще дуже доречним буде вміння ясно і вільно висловлювати свою думку, а не сподіватися лише на заздалегідь написаний текст. Інтонацію потрібно змінювати залежно від програми, яку ведеш. Новини, прогноз погоди та кулінарна програма не можуть звучати в одному настрої. Телеведучий має бути розкутий, але завжди напоготові.

Актори

Головне завдання будь-якого актора – передати почуття та емоції свого героя. Інструментів для цього використовується чимало, але головна сполучна ланка між глядачем та актором – голос. Саме він допомагає донести до людини конкретну думку, ідею, яку передає персонаж. Невід'ємною частиною неперевершеної акторської гри є грамоте вираження образу за допомогою голосу. Глядач не терпить фальшу, тому професійні актори старанно працюють саме над артикуляцією, дикцією та об'ємом свого голосу, це допомагає впевненіше почуватися під час гри. Класна сценічна мова дає можливість глибше та повноцінніше опанувати роль і максимально правдиво донести її до глядача.

І так, рід занять різний, а висновок один – розвивати голос та працювати над своїм звучанням. Як правильно це робити і на що звертати увагу ми розповімо тобі в наступній статті. А якщо ти раптом вирішив зайнятися цим супер серйозно, то велкам в ShowMax, і ми навчимо тебе щебетати як пташка за кілька занять без смс і реєстрації!

Не пропусти

ДОПИСИ