Дізнатися вартість

Часто все, що ми бачимо на сцені, сидячи в партері театру, або на великому екрані кінотеатру, хрумаючи попкорн – все це дуже схоже на реальне життя. Неймовірні захоплюючі сюжети, щирі історії, сцени, діалоги, які вражають у саме серце, а головне - безліч персонажів, від яких неможливо відірвати око.

Цікаво, що деякі актори в кожному фільмі грають ну дуже схожі ролі. А інші міряють на себе незліченну кількість образів. Від чого це залежить? Чому комусь дістається роль принца на білому коні, а хтось змушений все життя грати цього коня?

Тут ми і стикаємося віч-на-віч з поняттями типаж і амплуа. Що це таке і навіщо воно нам потрібне?

Що таке типаж та амплуа?

Кожен актор має свій унікальний набір зовнішніх даних, відмінних рис характеру, глибин внутрішнього світу та всякого іншого різного, що визначає його типаж та амплуа. Наймудріша матінка Вікіпедія може нам розповісти, що амплуа (від фр. emploi «заняття, роль») – певний рід ролей, що відповідають зовнішнім та внутрішнім даним актора. Ну, начебто не все так страшно, і навіть трохи зрозуміло. Нумо розбиратись далі. Які існують амплуа?


Види амплуа

Варто зазначити, що вся ця каша із класифікацією акторів заварилася ще за часів давньогрецького театру. Тоді існувало два основні види творів – трагедія та комедія. З цього ми отримуємо два основні види акторів – трагіки та коміки. Хм, якось підозріло просто...

Але йшли роки, століття, змінювався світ, і театралам захотілося змін. І тут бах! За часів класицизму, європейський театр визначає близько 17 видів чоловічих та жіночих ролей! Фух, вже більше схоже на правду, але за що так багато?

Не хвилюйся, ми не будемо тобі перераховувати всі ці види амплуа, хоча б тому, що вони вже не актуальні. Нині, як і тоді, світ не стоїть на місці. На твоє щастя, театралам нашого часу не так нудно живеться і вони вирішили цю систему спростити.

Що ж, у наш час існують дві основні групи типажів – драматичні герої (сюди ж ліричні та трагічні) та характерні герої. До драматичної групи належать Герой та Героїня. Головні ролі, зазвичай, дістаються саме цим типажам.

Який вигляд має Герой? Високий статний чоловік, з широкими плечима, мужніми рисами обличчя та (хедшот для юних дам) оксамитовим низьким голосом. Ось щоб глянула – і кохання на все життя.

Героїня повинна відповідати своєму Герою. Високий зріст, струнка постать, аристократичні риси обличчя, пронизливий погляд, млосний голос і розкішне довге волосся. Чоловіки у своїх снах бачать саме її.

Закоханий та Закохана. Тут все трохи приземленіше. Для чоловіка вже не такий важливий високий зріст, статура та голос можуть бути середніми, риси обличчя не такими мужніми, а пластика рухлива та м'яка.

Дівчина – легка, мрійлива, допускається середній зріст та вищий голос. За прикладом далеко ходити не треба, Ромео та Джульєтта ідеально підходять.

Існує ще амплуа, що знаходиться на межі двох груп - Неврастенік. Як правило, це ролі хворобливо-нервових людей, які переживають сильні душевні муки та особистісну кризу. Наприклад, наші улюблені Джокери – Нікклсон, Леджер та Феєєєєнікс!

Друга група типажів — це характерні герої. Сюди потрапляють люди з яскравою рухливою мімікою, особливими рисами обличчя, що виділяються із сірої маси людей. Люди-сонечки. Тобі чудово підійде характерний герой, якщо в тебе, наприклад, пишне кучеряве волосся, ластовиння, або ж ти вся така пампушечка-смішинка, і сум тобі не властивий. Такі люди дуже розкуті, вільно володіють своїм тілом, мають яскраву жестикуляцію. Характерні герої часто коміки.

Щодо теорії все зрозуміло. А що на практиці? Чи є амплуа важливою складовою повного розкриття образу персонажа чи актори зіштовхуються з певними обмеженнями?

Амплуа у сучасному мистецтві

Від класичних 17 типів ролей почали помалу відмовлятися ще у ХХ столітті. Зараз людині абсолютно не потрібні жодні поняття і рамки, що обмежують, особливо таким творчим геніям, як актори. Талант не знає меж, тому в наш час усі ці класифікації стираються. З цього ми отримуємо чисте поле для творчості та синергії режисера та актора.

Якщо ти за описом чистий характерний персонаж, але в душі в тебе біль самотнього серця, то ти сміливо можеш стати головним героєм найсумнішої у світі мелодрами. І навпаки, якщо на вигляд ти аристократка, але почуття гумору - твій сіамський близнюк, то цілком можливо спробувати себе в комедійній ролі.

Найголовніше і найважливіше для актора – це талант, і його не можна скувати ланцюгами будь-яких типажів та амплуа. Він вільний, як і ти у своїй грі. Не обмежуй себе ні в чому. Може, твоя найблискучіша роль саме та, яку ти ніколи не приміряв? Пробуй, шукай себе. Це ж неймовірно круто – творити без меж.

До речі, розкрити свій акторський талант ти зможеш у нас на курсі. ShowMax – чудовий старт для твоєї творчості. Приходь, творитимемо разом!

Не пропусти

ДОПИСИ