Дізнатися вартість

Що найперше ти зробив у своєму житті? Маємо сумніви, що тобі вдасться згадати все в деталях, але це був крик. Крик тебе – новонародженого малюка. Це сталося навіть до того, як ти розплющив очі. Ти заявив про себе світові.

Ми не вміємо говорити з самого народження (у класичному розумінні), але вміння видавати звуки з нами з перших миттєвостей життя. Просто голос, скажеш ти? А ось анітрохи і не просто!

Ти можеш це уявити: фізична оболонка, що на 70% складається з води, волохата ще й говорити вміє. За описом схоже на інопланетну істоту, але ні, це людина. Якщо замислитися, яким чином у нас виникають звуки, то можна збожеволіти. Якщо ти, звичайно, не обдарований фізико-біолого-анатом, тобі взагалі все в цьому світі зрозуміло. Але навіть тобі ми відкриємо завісу таємниць нашого голосу.

Як голос впливає на сприйняття нас

Наприклад, ситуація, в якій опинялася кожна дівчина: Ти зустрічаєшся поглядом з найпривабливішим об'єктом протилежної статі. Твоє серце завмирає, і світ перестає існувати. В ньому все прекрасно: від маківки до п'ят – твоя мрія. Він підходить до тебе, ніби сходить з Олімпу. Відкріває свої пухкі губи... І звідти виривається стогін вмираючого манула. "Що що? Повтори, будь ласка» – кажеш ти, сподіваючись, що тобі почулося. Але це не сон. Такий у людини голос».

Голос - дуже недооцінена штука. І дарма! Він не тільки допомагає нам обмінюватися інформацією, замовляти улюблений напій у кав'ярні, співати Хливнюка в караоке, нарікати на несправедливість життя та шепотіти про кохання. Голос сильно впливає на сприйняття нас іншими людьми. Це маркер нашого стану як «в моменті», так і загалом у житті. Що ми про себе думаємо, як ми почуваємося, що ми відчуваємо під час розмови з конкретною людиною, як ми до неї ставимося – про все це може розповісти наш голос. Розберемося в основних типах голосів.

Тихий голос

Дуже часто зустрічаються люди, яких досить важко почути. Начеб-то їхній рівень гучності прикрутили на -100500 децибел. Протягом усієї розмови треба тримати вухо напоготові. Швидше за все, така людина думає, що її думка не важлива, щоб вона не сказала – ніхто не зверне уваги, і взагалі сидіти й мовчати – її найкраща стратегія. Нерідко причиною цього є психологічні проблеми. Все починається з дитинства, коли дитині часто говорять "Тихо!", "Не кричи!", "Ти можеш хоч трохи помовчати?" Ось він росте, і з роками міцніє його впевненість, що нікому немає жодного діла, що він там думає і про що говорить. Зазвичай це досить скромні люди із заниженою самооцінкою. Вони звучать непереконливо, слухати їх не цікаво, і яку б цінну інформацію вони не розповідали, запам'ятати її нереально. Головний страх володарів тихого голосу - зовсім не павуки та змії, і навіть не клоун із бензопилою, а публічні виступи. Від однієї думки про це в них пітніють долоні, і серце викликає таксі в п'яти. Не найкращий тип голосу, але дуже поширений.

Гучний голос

Здавалося б, що люди з гучним голосом точно впевнені в собі, вони знають, про що говорять і поставлять будь-кого на місце. Акули, що говорять. Але не все так просто! Часто такі хитруни за допомогою гучності свого голосу вміло приховують невпевненість, страх бути непочутими і незрозумілими. Вони вважають, що світ несправедливий, їх недооцінюють, і на підсвідомому рівні вони намагаються перекричати всіх. Існує думка, що такі люди росли у великих сім'ях, де їм важливо було виділитися та визначити своє місце.

Низький голос

Низький голос особливо приємний для наших вух. Якщо, звичайно, він не звучить із вуст прекрасної милої дівчинки. Зазвичай низький голос асоціюється зі зрілістю, стабільністю та авторитетом. Здається, що такій людині точно можна довіряти. Людям з низьким голосом часто простіше просуватися кар'єрними сходами, вони хороші керівники, вони подобаються співрозмовникам, їм легко заводити знайомства з протилежною статтю. Це може бути пов'язано з тим, що низький голос сприймається людиною як "батьківський".

Високий голос

Якщо в тебе високий, трохи писклявий голос, то, швидше за все, ти ще молодий (якщо не за паспортом, то в душі точно), супер енергійний, бадьорий, допитливий і непосидючий. Власників високого голосу не особливо шанують малознайомі люди, заздалегідь вважаючи їх за інфантильних, ненадійних та нещирих. Такі люди швидко змінюють свою думку, підлаштовуючись під обставини. Такі собі хамелеони-пискуни. Але все це не точно, адже завжди бувають винятки.

Недостатньо розкритий і розвинений голос навряд чи стане заважати в твоєму повсякденному житті. А ось як він може вплинути на професійне життя, і який він, голос професіонала, ми розповімо тобі в наступному блозі.

Не пропусти

ДОПИСИ