Дізнатися вартість

Привіт всім. Багато студентів та випускників курсів ShowMax часто запитують мене як зробити домашню студію звукозапису, що купити і як все це підключити. Сьогодні поговоримо про стартовий набір диктора: звукові карти, мікрофони та інші цікаві штуки.

Основні наші цілі – це подкасти, підводки, аудіокниги, дубляж, озвучка.

Мікрофон. Для початку оберемо mic.

  • Rode Podmic - якщо ваша основна мета - подкасти, аудіореклама, аудіокниги, відеоблоги.
  • Rode NT1 - якщо потрібно записувати ще дубляж та озвучку.
  • Не варто відразу купувати дорогих мікрофонів, не знаючи як «витягнути» з них крутий звук.

    47

    Не рекомендую використовувати мікрофони USB. Так, це зручно, але якість залишає бажати кращого.

    Мікрофонна стійка. Для мікрофона потрібна ще стійка. Тут вирішувати тобі: брати стійку напольну або маленьку настільну. Можна, взагалі, взяти для цього пантограф і прикрутити до столу.

    • Rode DS1 - настільна стійка буде компактнішою, але її можливості обмежені. Хоча, можна і до неї "пригвинтити" екран, але це виглядає не дуже.
    • Rode PSA1 або PSA1+ - з пантографом все куди зручніше. Ця опція найкраще для подкастів, відеоблогів або для добре звукоізольованої кімнати.
    • QUIK LOK A344 BK - переваги напольної стійки в тому, що на неї можна буде повісити акустичний екран, про них поговоримо нижче, і записувати звук якісніше, а також регулювати висоту.
    47

    Звукова карта. Деякі студенти запитували: "А можна ж без карти, безпосередньо в комп'ютер?". Можна, якщо ви на вулиці з ноутом або в поїзді вас відвідала муза ?, але не потрібно. У ноутах та комп'ютерах встановлена побутова звукова карта, вона не дасть вам тієї якості, яку нам потрібно. У такому випадку краще записувати все на диктофон і міксувати звук у комп'ютері.

    Ось кілька варіантів звукових карт для старту:

    • Focusrite Scarlett Solo 3 gen
    • Audient EVO4
    47

    Це нормальні карти, встромив і працюєш ?

    Для дорожнього варіанту є крута карта Apogee One, там і мікрофон, до речі, вбудований є, досить непоганої якості і в кишеню вона вміщується!

    Мікрофонний кабель. Не раджу брати «огризки» 1м і менше, але й дуже довгі теж впливатимуть на якість звуку. Оптимально 3-5 метрів залежно від твоїх потреб. Обов'язково кабель повинен бути мікрофонний, а не інструментальний або будь-який інший. І ще, не раджу заощаджувати на якості кабелю, дешеві спотворюють звук, не передають його повністю, ловлять наведення, ламаються і т.д.

    У нас добре продаються німецькі кабелі KLOTZ M1 та М2. Можна на них зупинитися.

    Навушники. Для початку можна і без них, можна всякі AirPods і так далі, але для контролю звуку знадобляться професійні «вуха». Мої рекомендації – це:

    • Sony MDR 7506
    • Beyerdynamic DT 770 або 990
    47

    Одягнувши pro навушники ? відразу почуєш всі вдихи, зітхання, змикання губ, призвуки і буде над чим працювати)

    Акустичний екран. Знадобляться в погано звукоізольованій кімнаті або при записі гучних звуків (крики, ефекти і т.д.) Можна зробити його самому, якщо знаєш як і є бажання цим зайнятися, а можна купити недорогий і не морочитися. Ось кілька варіантів:

    • FG
    • Ecos Shiled
    47

    Взагалі можна обійтися і без звукоізоляції, почистити звук потім шумоподавником, але це не завжди допомагає і може обрізати частоти вашого голосу. Плюс говорити потрібно буде акуратно і покричати вже точно не вийде. Екран значно покращить якість запису звуку та прибере зайві шуми та призвуки.

    Поп-фільтр. Можна спершу і без нього. Якщо чуєш, що літера «П» або інші звучать із сильною атакою, то можна придбати. З мікрофоном Rode NT1 він уже йде у комплекті.

    Ось що в нас вийшло:
    • мікрофон 150-250$
    • звукова карта 130-150$
    • навушники 130-150$
    • стійка / пантограф 50-120$
    • екран 50-100$
    • кабель 30-50$
    • поп-фільтр 20-30$

    Плюс для наших студентів ми можемо зробити 20% знижку на більшу частину техніки ?

    Насамкінець скажу, дана комплектація підібрана на мій особистий досвід і може доповнюватися або змінюватися як завгодно. І запам'ятай, вона не дасть тобі максимальної якості, але надасть хорошу базу для старту.

    Пробуй та експериментуй! Це цікаво!

    P.S.: «Я все підключила, при записі дубляжу і на максимальному гейні мікрофона звук все одно дещо тихіше, ніж хотілося б. При тому, що мікрофон чутливий і чутно як шарудять у сусідній кімнаті. Я вже переглянула все відео з налаштування звукової карти, але поки що схиляюся тільки до того, що сама карта трохи не «вивозить». Можливо потрібно докупити підсилювач чи іншу карту чи просто щось роблю неправильно?» – студентка Марія.

    А далі, Маріє, треба обробити звук, щоб усе зазвучало, але це вже інша історія :)

    Курси дубляжу та озвучки

Не пропусти

ДОПИСИ