Дізнатися вартість

Ти вже давно мрієш стати професійним актором і сяяти на великому екрані, але при слові «кастинг» непритомнієш? Тоді терміново читай цю статтю!

Кастинги - це невід'ємна частина професійного життя актора. Не повіриш, але навіть голлівудські супер-нано-зірки проходять попередній кастинг перед тим, як їх затверджують на роль. Тому тобі обов’язково доведеться з ним потоваришувати, якщо ти все ще хочеш бачити своє симпатичне личко на всіх екранах планети! Часто у акторів-початківців розвивається реальна алергія на кастинги. Вони переживають сильний стрес, а в результаті отримують відмову. Неприємно, звичайно! Але нумо розбиратися, якою є ідеальна формула для проходження кастингу?

Мотивація

Для початку потрібно добре покопатися в собі і зрозуміти, для чого тобі це потрібно. Чим викликане твоє невгамовне бажання пройти вже, нарешті, цей кастинг і отримати роль? Якщо це все заради слави, Евересту з грошей і золота, автографів і селфі на кожному розі з мільярдом підписників з інстаграму, то доведеться тебе засмутити — з таким підходом далеко не поїдеш. Кастинг-менеджери – це своєрідні детектори брехні та фальші. Вони шукають професіоналів, які горять своєю справою та готові гартуватись щодня. Для цього потрібно мати справжню мотивацію. Якщо в тебе такої немає - радимо переглянути свої погляди на життя. Але якщо ти цілком підходиш під вищевикладений опис – ти у справі!

Переконайся, що ти достатньо часу приділяєш своєму розвитку, адже хороші актори – це різнобічні особи, які можуть вжитися у будь-яку роль. Також потрібно бути підкованим у професійному плані. Вивчай історію кіно, цікався, чим зараз живе індустрія, читай книги успішних режисерів і продюсерів. Все це допоможе тобі бути гнучким у професії актора, а отже – і пройти кастинг!

Види кастингів

Щоб перерахувати всі різновиди кастингів, не вистачить ані твоїх пальців, ані пальців твого друга. Але давай розберемо найголовніші.

Бувають кастинги ізі та хард. На ізі кастинг (відкритого типу) може потрапити будь-хто, попередньо зареєструвавшись. Зазвичай такі кастинги проводять спеціальні компанії, які співпрацюють із продакшнами та кінокомпаніями, і займаються набором та підбором акторів. Незалежно від результату кастингу, тебе внесуть до бази акторів, після чого можуть запрошувати на хард кастинги.

На хард кастинг (закритого типу) акторів запрошують особисто. Разом із запрошенням, тобі можуть відправити роль (текст) яку ти, власне, і відтворюватимеш на кастингу. Зазвичай перед хард кастингом переважна більшість людей вже відсіялася, і залишилися найкрутіші кандидатури. Класно, що ти вже серед них!

Варто також згадати, що зараз популярна практика передкастингу. Після реєстрації на кастинг тобі можуть надіслати текст, який потрібно буде прочитати на відео. Таких відео кастинг-менеджери переглядають сотні на день. Тому підійти до цього питання потрібно відповідально та креативно, щоб твоє відео виділялося з терабайту таких самих. Адже від передкастингу залежить, чи потрапиш ти на основний кастинг.

З.И. Ми не розглядаємо, напевно, найпопулярніший вид кастингу «постав + у коментарях, ми тобі напишемо». Таких коментарів там тисячі, а повідомлення чекатимеш ти мінімум 2 життя.

До кастингу

Ти вже зареєструвався на кастинг або отримав лист-запрошення. Що далі? Переконайся, що ти правильно прочитав всю інформацію про кастинг. Постав собі нагадування з точним часом і запиши адресу. Перевір на карті, де проходитиме кастинг, і заздалегідь побудуй свій маршрут, і розподіли час. Часто такі заходи відбуваються далеко від цивілізації, тож ще треба постаратися туди дістатися, не спізнившись.

Якщо тобі вислали текст ролі, то будь ласкавий, вичитай його досконало, а краще вивчи напам'ять. Потренуйся вдома перед дзеркалом, або зніми себе на камеру разів 50. Це допоможе тобі виправити помилки та покращити твій виступ. Пам'ятай, що роль повинна бути відіграна щиро, щоб розтопити серце кастинг-менеджера.

Підготуй одяг, у якому підеш на кастинг. Вигляд у тебе має бути супер-приємний, охайний і просто емейзинг. Леопардові лосини і худі оверсайз залиш для повсякденного життя. На кастингу тебе скануватимуть по всіх напрямках, тому одяг повинен підкреслювати твою фігуру.

Якщо на кастинг потрібен якийсь реквізит, то подбай про це заздалегідь. Організованість дуже важлива для актора. З шаленими творцями працювати складно та затратно. Тому доклади зусиль, щоб у тебе було все, що потрібно для кастингу. Все є? Поїхали далі.

Під час кастингу

Ти дістався місця проведення і навіть заздалегідь? Чудово, все йде за планом. Тепер дізнайся: чи потрібно ставати у чергу, чи акторів викликають за номерами. Стань у чергу, або ж просто чекай, поки тебе запросять. Під час очікування головне не померти від хвилювання, ти що дарма стільки готувався? Подихай глибше, повтори ще раз текст і keep calm. Ти вже близький до своєї мрії!

І ось ти чуєш свій номерок та ім'я! Це означає, що настала твоя черга. Заходь і посміхайся у всі 132. Ось спробуй зараз. Ні, не так судомно, будь ласка :)

Ой, і не забудь привітатись! Зайди і познайомся з кастинг-менеджером. Багато хто втрачає цей момент, але ж ти ввічлива душка. Це допоможе тобі справити приємне враження.

Уважно слухай, що тобі кажуть, і не тупи. Будь включеним у процес. Але не бери на себе надто багато, не перебивай і не диктуй своїх правил. У чужий монастир ти знаєш... Жартуй, тільки коли доречно і для невеликої розрядки обстановки. Якщо щось йде не за планом, головне – не психуй. Вміння тримати себе в руках та контролювати ситуацію зіграє нам на руку.

Найголовніше – не хвилюватись!

Як не знепритомніти і не верзти нісенітниці

На хвилювання людини дуже сильно впливає її впевненість у собі. Особливо, якщо це кастинг, де тебе жорстко оцінюють. Але повір, нерви – мізерна витрата своєї енергії, яку тобі навпаки потрібно акумулювати. Впевненість у собі життєво необхідна кожному. Якщо це твоя хвора тема, то fake it until you make it. Ти ж актор, ну. Ось і увійди в роль упевненої у своїх силах людини.

Невеликий лайфхак — можеш уявити, що ти не якийсь там Вася Козочкін, а сам Лео Ді Капріо. Чи буде такий актор втрачати свідомість на звичайному кастингу? Сумніваємось. Тож зберись, юний Лео.

Після кастингу

Проби закінчено? Не став зайвих питань, все необхідне тобі повідомлять самі. Подякуй кастинг-менеджеру і попрощайся.

Звичайно, час очікування на відповідь невизначений. Часто відбір затягуюється.

Якщо ти отримав позитивну відповідь – це дуже круто, вітаємо!

Якщо ж так трапилося, що ти отримав відмову, або не отримав відповіді зовсім – не засмучуйся. Це безцінний досвід, неминучий для кожного актора. Це твій професійний шлях, і це нормально! Іноді справа не в твоїх вміннях. Можливо, твій типаж не дуже підходить саме для цієї ролі. Це не привід засмучуватись і вішати ніс. Повір, таких кастингів на тебе чекає безліч. У тебе все вийде, головне вірити у себе!

А якщо ти ще тільки на початку свого акторського шляху - приходь до нас у Кіношколу ShowMax, і жоден кастинг не буде для тебе проблемою!

Не пропусти

ДОПИСИ