Дізнатися вартість

Дзиньк. На пошту впав лист від кастинг-директора майбутнього серіалу "Страждальниця з великого Козятина". І тобі пропонують спробувати себе в головній ролі тієї самої страждальниці – Марго Петрівни Розенталь. Ось тільки жодної дати, жодного місця проведення кастингу. Пропонують записати самопроби.

Самопроби – онлайн кастинг.

"Ну все! Я готова! Ніхто не заважатиме, я зараз як розкриюся, як відіграю!”, - мабуть, це перше що спаде на думку акторові-початківцю. Стоп-стоп-стоп! Легше! Через недосвідченість і надмірну самовпевненість можна з тріском провалитися.

Отже, тобі надіслали синопсис та короткий уривок діалогу/монологу. Ти знайшов камеру чи телефон та готовий писати. Які найпоширеніші помилки при самопробах, і як їх уникнути?

1. Це не instastories!

Якщо знімаєш на телефон, тримай його горизонтально. Запам'ятай, твій телевізор удома стоїть горизонтально!

2. Розкадрування

Не потрібно робити багато крупностей. Часто це відволікає і несе жодної цінності. Тримай середній план. Середній, він же молочний. Тобто до середини грудей. Не на повний зріст, не до пояса. Режисерам, важливо побачити на твоїі емоції, міміку.

3. Що у кадрі

Важливо, щоб у кадрі було однотонне тло і гарне освітлення. Тобто розгардіяш за спиною необхідно прибрати. Добре, щоб режисер оцінював твою гру, а не плюшового зайця на фоні. Тому стань на тлі однотонної стіни. Тільки в жодному разі (!!!!) не впирайся у стіну. Оптимальна відстань - метр-півтора.
Не забувай про освітлення. Світло слід увімкнути, а в ідеалі - виставити пару світлових приладів (можна настільних ламп). Якщо є хороше добове освітлення - скористайся ним. У жодному разі не можна ставати так, щоб у тебе за спиною було вікно. У контровому світлі та без потужних ламп усе, що побачить режисер – твою чудову постать.

4. Звук

Ніхто не вимагає записувати самопроби на професійну дорогу техніку. Смартфон цілком впорається з цим завданням. Але спробуй створити умови, в яких тебе буде добре чути. Довбаючий стіну сусід і гомін автівок, що доноситься з відчиненого вікна, - твої вороги. Якщо є можливість, придбай собі петличку для телефону. У китайських інтернет-магазинах вони коштують кілька доларів.

5. Зовнішній вигляд

Ну, тут слова зайві. Ти повинен виглядати добре і крапка. Але не перестарайся, декольте до пупа, волани та яскраві принти, “випускна” зачіска на голові… Це все зайве. Однотонна блуза/ светр/піджак/сорочка - ідеально. Якщо вони не білі та не яскраво-салатові.

6. Забув слова

Звісно, на самопробах можна зробити хоч 100 дублів, а потім гарно змонтувати ідеальний варіант. Але це не варіант. Вивчи сценарій, відрепетируй його кілька разів. Якщо в тебе є не тільки твоя сцена, а кілька – прочитай їх усі. Важливо зрозуміти героя, його характер та типаж, мотиви. Як краще вжитися в роль, ми вже писали тут - 12 кроків до Голлівуду.

7. Хто я і що тут роблю?

Велика помилка - навіть не намагатися споріднитися з образом героя. Ще більша помилка - здуватися до кінця сцени. Ввійди в роль, вмикай камеру та поїхали. Вийдеш з неї після запису.

8. Робота з камерою

Напевно, роблячи селфі, ти позуєш "робочою" стороною обличчя. Не забувай про це під час самопроб. Важливо показати свої найкращі сторони та якості. Вчися працювати з камерою. Дуже часто буває, що перед дзеркалом ти - шикарний актор, а як тільки спалахує лампочка REC, перетворюєшся на звичайного аматора. Камера – це друг.

9. Голос за кадром

Якщо сцена, яку ти отримав для тракту – діалог, тобі знадобиться помічник. Його роль – стояти за кадром та читати репліки партнера по сцені. Від нього також багато залежить. Голос за кадром має бути розбірливим, з гарною дикцією та інтонацією. Твій партнер повинен говорити трохи тихіше за тебе, але й не шепотіти.

10. Час

Не поспішай. Знайди час на підготовку до самопроб – вивчення тексту, репетиції. Не намагайся записати все з одного дубля. Записуй до тих пір, поки не відчуєш те саме режисерське “Було!”. І не бійся монтувати. Завжди можна елементарно склеїти декілька найкращих дублів на таймлайні та відправити їх кастинг-директору. Проби на "тяп-ляп" швидше викликають подив.

Якщо виконати ці прості, а вони правда прості, умови, то успіх тобі забезпечений! І роль Марго Петрівни Розенталь точно буде твоя! А якщо потрібно трохи натхнення, переглянь проби Рейчел МакАдамс у "Щоденник пам'яті". Роль, до речі, вона отримала одразу після кастингу.

Не пропусти

ДОПИСИ