Дізнатися вартість

Короткий путівник успішного кастингу

Справжній актор не надягає роль, а споріднюється з нею.

Здається, це звучить аж занадто. Однак, все ж спробуйте взяти цю тезу за правило і подивіться, що з того вийде. Як отримати цю омріяну, привабливу, цікаву, перспективну і…нарешті — кляту роль!? Уявіть, перед вами в умовному коридорчику на прийом до кастинг-директора черга з “-дцяти” претендентів, після вас мабуть стільки ж буде, і фраза “а я тіко спитать” тут реально не спрацює. Хапайте кілька порад, які вам допоможуть почувати себе впевненіше на кастингах та однозначно отримати саме свою роль.

ЩО ДУМАЄ КАСТИНГ-ДИРЕКТОР?

Кожен кастинг-директор воліє відшукати саме той талант, який відіграє роль до сміху, сліз і затамування подиху. Деякі з них зізнаються, що шукають в акторі щось особливе. І це не про зовнішність чи чітко вимовлені слова, а ліпше про відчуття, яке вистрибує в потрібний момент.

Звісно, ви може дати кастинг-директору багато грошей, і тоді точно виникне якесь відчуття, але ця формула не надійна, адже завжди може знайтись хтось, у кого кишеня ширша.

По справжньму “підкупити” не тільки кастинг-команду, а й глядача можна лише майстерною грою. Тут ви знайдете кілька практичних порад, які стануть в нагоді, якщо ви тільки починаєте свій шлях або плануєте вдосконалити свої навички.

Пірнайте в цей путівник, якщо ви хочете:

  • Отримувати ролі просто
  • Уміти грати різні характери
  • Розширити коло корисних знайомих
  • Запам’ятовуватись на прослуховуваннях

Пам’ятайте, що існують різні види кастингів:

  • Кастинги для акторів
  • Кастинги дубляжу
  • Кастинги для телеведучих

Кожен з них відрізняється мірою залученості в роль. Актор та дублер повністю занурюються в свого героя, телеведучий має простір для того, щоб обрати свою власну роль, яка підходить цільовій аудиторії телеканалу. Проте всюди потрібно бути чесним та відвертим зі своїм глядачем. Глядач має вам вірити.

ЯК ГРАТИ ДО КАТАРСИСУ?

1. Не думайте про одяг, у який ви одягнені

На прослуховуванні важливо лиш те, як ви одягаєте роль, а не те, що вдягнуто на вас. Кастинг менеджер Крісті Фейсон, яка брала участь у відборі акторів до серіалу “The Newsroom” розповідає, що їй доводилось чимало разів обирати “медиків”. “Актори” в лабораторних халатах грають непогано, однак всі вони роблять одну важливу помилку — покладаються на свій одяг, який має зробити всю роботу за них. А потрібно втілювати саму суть сімейного лікаря або хірурга — зсередини. Це і є потрібний ключик.

2. Перечитайте ВСІ інструкції

Це надважливо. Найпростіший спосіб відмовитись від участі в кастингу - ігнорувати інструкції кастинг-команди. Кастинг-директор часто не має часу на те, аби виправляти ваші помилки або нагадувати інструкції. Тож, дисципліна - має бути.

3. Зробіть домашку

Який тон проекту, який настрій, якою має бути подача? Відповіді на ці питання ви знайдете дуже легко, коли виконуватимете домашнє завдання. Пропрацьований матеріал - запорука вашої впевненості та половина успіху.

4. Зробіть конкретний розбір персонажів

Глибокий аналіз сценарію може бути дуже веселим. Поведінка людини цікава та складна. Знайдіть час на те, аби вибудувати відносини з усіма героями на сцені. Врахуйте, де ви знаходитесь, чого хочете і що вам заважає. Якщо сцена відбувається серед ночі, ви жайворонок чи сова? Відповідь на це питання може змінити ваш підхід до сцени і те, як ви реагуєте на інших учасників. Ця робота виведе вас на новий рівень гри.

5. Будьте людиною

Дуже часто актори дивляться на персонажа, як на когось зовні себе. А якби це ви були цим персонажем? Як би ви говорили? Як би рухались? Як би дихали? Актор має фільтрувати персонажа через себе, даючи йому життя, заповнюючи його своїм досвідом. Вам здається це нелогічним? Ви здивуєтесь, адже прослуховування проводяться саме для того, щоб дати вам можливість побути собою.

6. Сміливо обирайте : порада для запису акторських самопроб.

Ви часто думаєте над тим, скільки дублів однієї сцени завантажити? Відповідь очевидна: вчіться обирати. Зробіть найкращій варіант вашої роботи. Кастинг-директори рідко переглядають другий дубль. Виключенням може бути тільки один випадок: якщо у другому дублі ви принесете щось кардинально інше.

7. Налаштуйтесь на успіх

Переконайтесь, що є хтось, хто неодмінно підтримає вас і скаже “Вау! Це круто!”. Це додасть вам віри в себе й утворить прозорий, але міцний зв’язок з потенційним глядачем. Робіть запис не в останній момент. Це дозволить спокійно налаштуватись.

8. Як мені запам’ятатись?

Можна, звісно, начепити на себе костюм Карлсона та демонстартивно спустошувати банку з варенням. Але перегибати палицю не слід. Що ви знаєте про свого персонажа таке, чого не згають інші? Як це змінить вашу роботу на сцені? А якщо ви розкриєте цьому персонажу свій секрет? Як зміняться ваші стосунки з ним? Таке злиття з персонажем допоможе дати те саме відчуття, яке так шукають кастинг-директори.

9. Відпустіть усе та будьте пристуні

Тепер, коли робота з пенрсонажем позаду, вам потрібно просто бути присутнім на сцені і виконувати роль. Часто це буває найскладніша задача.

ВОНИ СКАЗАЛИ “НІ”

Це може обурювати, додавати розпачу та навіть демотивувати. Кастинг — важкий процес для акторів, особливо коли вони отримуюють відмову. Проте, пам’ятайте, цей вибір не особистісний. Це не про вас. Це про момент, в якому ви перебуваєте.

Пропозиція, яку вам нададуть, має потрапляти в саме яблучко. Тож іноді краще пропустити “не свої” ролі та поступитись ними тому, хто більше підходить. Набагато гірше, коли ви після кастингу розумієте, що це не те, на що ви розраховували. І тоді настають найгірші страждання, яких краще уникнути на старті.

Не пропусти

ДОПИСИ